Medovník

Historie pečiva z medového těsta sahá do nejdávnějších časů a má opravdu dlouhé kořeny. Med je totiž nejstarší sladidlo, které člověku poskytuje sama příroda již po staletí. Nejen, že velmi dobře chutná, ale med má také blahodárné účinky na náš organismus. Podle lidového léčitelství pomáhá při nachlazení, snižuje tlak nebo například uklidňuje nervy. Také je pravdou, že medové výrobky jsou nejen chutné, ale i hodnotné a velmi trvanlivé. A proč se vlastně bavíme o medu? Med je totiž nedílnou a nepostradatelnou součástí výborného desertu zvaného medovník.
Tento oblíbený dort pochází z východních zemí a odtud se rychle rozšířil do celého světa. Dnes mají firmy svou vlastní recepturu, kterou si drží v tajnosti a mezi lidmi také koluje velké množství různých receptů na tuto dobrotu. Co by však v každém medovníku nemělo chybět je rostlinný tuk, cukr, med, hladká mouka a k přípravě krému potom kondenzované mléko, máslo, pudink, mléko a mleté vlašské ořechy. K dochucení přidávají někteří lidé i koňak či rum. Medovník je utvořen z tenkých plátů těsta, které jsou vzájemně spojeny hustým krémem. Celý dort se na závěr namaže zbylým krémem, posype mletými vlašskými ořechy a nechá odležet alespoň den v ledničce. Díky skvělým konzervačním vlastnostem medu Vám medovník vydrží výborný i dvacet dní. A věřte, že čím je odleženější, tím je lepší.
Medovník se těší stále větší oblibě a pro svou lahodnou a nezaměnitelnou chuť si získal řadu příznivců i u těch nejnáročnějších gurmánů. Tuto medovo - ořechovou pochoutku Vám s radostí naservírujeme i v naší kavárně. Tak neváhejte a přijďte ochutnat.